BKS Bank- Najugodnejša banka

07.11.2011
To leto je prineslo zanimive spremembe na vrhu lestvice najugodnejših bank za storitve prebivalstva. Najugodnejša banka je po oceni revije Moje finance postala BKS Bank, ki se je na prvo mesto povzpela z lanskega četrtega.


bks banka
Če različne bančne storitve uporabljate pogosteje, razmislite, koliko prihranite, če zamenjate banko. Razlike v cenah nekaterih storitev so namreč občutne.
Lestvico najugodnejših bank je revija letos naredila že tretje leto zapored. Primerjali so cene 15 različnih storitev, katerih uporaba je po njihovem mnenju med prebivalci precej razširjena. Ugotovitve pa so tokrat še bolj zanimive, saj je nekaj sprememb prav na vrhu lestvice. BKS je tako na prvem mestu zamenjala Delavsko hranilnico, ki se je kot najugodnejša izkazala lani in predlanskim. V pri-merjavi z minulim letom sta se precej povzpeli Banka Celje in Hranilnica Vipava, obe za šest mest, štiri mesta pa je pridobila tudi KD Banka. Na sredini lestvice ni večjih sprememb - SKB in Abanka sta zadržali lansko uvrstitev, pri tem pa sta Abanka in Banka Celje zbrali enako število točk in si delita 13. mesto. Gorenjska banka je za stopničko višje kot lani. Nekaj bank pa je lansko uvrstitev nekoliko poslabšalo - Probanka, Hypo, NKBM in Unicredit.
Kako so ocenjevali?
Za storitve, ki so jih obravnavali, menijo, da so dovolj pogoste v repertoarju bančnih poslov med prebivalstvom. Seveda marsikdo vseh naštetih ne uporablja pogosto oziroma za svoje bančno poslovanje uporablja druge storitve, vendar so s primerjavo želeli opozoriti na razlike v tarifah med bankami, saj imajo nekatere prav zasoljene cene.
Prvo merilo pri ocenjevanju je bilo mesečno nadomestilo za vodenje navadnega osebnega računa, ki ga ima skoraj vsak polnoletni državljan. Zanimali so jih tudi mesečni stroški spletnega bančništva in stroški uporabe bankomatov ne matičnih bank. Kar nekaj vprašanj je povezanih s stroški različnih plačil, tako po spletu kot tudi pri bančnem okencu, in s stroški direktne obremenitve ter nakazila v tujino. Preverili so tudi stroške odobritve izrednega limita v vrednosti 500 evrov, pri čemer niso upoštevali stroškov zavarovanja. Banke so prosili tudi za navedbo mesečnih obresti, ki bi jih komitent moral plačati, če bi izkoristil limit tisoč evrov (celo leto), in za navedbo letne obrestne mere limita. Povprašali so tudi za obrestno mero za depozit v vrednosti 5.001 evro za natanko leto dni oziroma 365 dni ter dodali še višino mesečnega obroka hipotekarnega posojila z variabilno obrestno mero za 15 let v vrednosti 50 tisoč evrov, izračuni pa so bili narejeni za komitente posamezne banke. Primerjali so tudi obroke za potrošniški kredit in dobili in še nekaj drugih stroškov.
Če s svojo banko niste zadovoljni, jo zamenjajte. Marsikdo se prestraši letanja in zapletov, vendar so pravila in postopki zamenjave že nekaj let precej poenostavljeni:
  • Prvi korak je, da na novi banki odprete osebni račun in tam oddate obrazec - vlogo za zamenjavo banke, ki je tudi zahtevek za zaprtje računa v prejšnji banki. Hkrati vas morajo v novi banki temeljito poučiti o podrobnostih postopka, kdo je odgovoren za dele postopka, koliko časa traja in kaj morate narediti.
  • Z vlogo za zamenjavo prejšnjo banko zaprosite za seznam aktivnih direktnih obremenitev in trajnih nalogov ter poveste, ali želite, da seznam posredujejo vam ali novi banki. Prejšnjo banko tudi pooblastite, da o koncu postopka za zaprtje računa naredi prenos pozitivnega stanja na račun na novi banki, še prej pa prejemnike direktnih obremenitev obvesti, da so bile te na prejšnji banki odpovedane.
  • Po drugi strani pa z isto vlogo novo banko pooblastite, da na novo odpre direktne obremenitve in trajne naloge in da bo o tem obvestila prejemnike direktnih obremenitev; novo banko tudi pooblastite, da bo obvestila delodajalca.
  • V prejšnji banki morate končati poslovanje; to pomeni, da morate na svojem računu poravnati vse obveznosti, sicer zamenjava ni možna. Poravnati morate recimo negativno stanje na računu, prav tako pa morate vrniti vse kartice.
  • Zamenjava banke je načeloma brezplačna, plačati boste morali le morebitne dejanske stroške, recimo poštnino. Večinoma je tudi zapiranje računa na prejšnji banki brezplačno, če ni od odprtja minilo manj kot leto dni.
Vir: besedilo je povzeto iz članka v reviji Moje Finance, September 2011, kjer si ga na straneh od 12- 19, lahko preberete v celoti.

Novice


14.
Feb
2011

Kako lahko pridobim kredit za financiranje obratnih sredstev in investicij

NOVICA: DELAVNICA »Kako lahko pridobim kredit za financiranje obratnih sredstev in investicij (6m EURIBOR + 0,50%) po tako nizki obrestni meri?«

Več
17.
May
2011

Kmalu javni razpis za NEPOVRATNA SREDSTVA

Slovenski regionalno razvojni sklad Ribnica najavlja, da bo predvidoma dne 20.5.2011 v Uradnem listu RS in na tej spletni strani objavil Javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij in ustvarjan...

Več
31.
May
2011

Slovenski regionalni sklad iz Ribnice je objavil razpis za nepovratna sredstva.

Slovenski regionalni sklad iz Ribnice, je objavil razpis za nepovratna sredstva za začetne investicije za podjetja v občinah Brda, Ajdovščina, Kanal, Miren-Kostanjevica, Vipava. Rok je 30.6.2011. Več...

Več

Prijava na brezplačne e-novice